Povestea Măresei din Poieni, Pietroasa


Povestea Măresei din Poieni, Pietroasa
 

      Se spune că în secolul al XIX-lea domeniul Strâmbu aparţinea unei contese pe nume Leopoldina Stojanovits, pe care locuitorii o numeau „Măreasa”, nume ce venea de la formula “Măria Sa”. 

      Leopoldina a avut un fiu, Bogdanovich Ferencz, care la 18 ani, îndrăgostit fiind de o fată din Budapesta - pe care o mai dorea şi un alt bărbat - îl provoacă la duel pe rivalul său şi pierde confruntarea, murind.

      Legenda spune că, plină de durere, în 1881, „Măreasa” a dat ordin ca în pădurea de la Poieni să fie construită o criptă, pe malul pârâului, unde şi-a îngropat unicul său copil. La numai un an de zile de la înmormântare sicriul a fost jefuit şi cadavrul aruncat în râu. De supărare „Măreasa” a pus corpul băiatului înapoi în sicriu şi l-a mutat în ultima încăpere, zidind un perete, iar la intrare, a comandat o uşă  de fier forjat cu care a închis cripta pentru ca apoi contesa să părăsească definitiv locul şi nu s-a mai întors la Poieni niciodată.


      Citiți întreaga poveste pe http://www.prinbanat.ro

Similar Suggestions

ARTIZANI LA PAS
250 de proiecte culturale primesc bani nerambursabili de la Consiliul Județean. Instituția a alocat peste 5.6 milioane lei pentru programul TimCultura 2022
Turist cu trenul, în Timiș. Vară cu fanfară și surprize la Buziaș
(Re)descoperiți frumusețile Timișului. Consiliul Județean a lansat un tur virtual interactiv
Rolul artei în vremuri tulburi