Concert în Peștera Românești


Data și ora:
Gazdă:
DC111, Romania

Despre

Incepand din 1984, cea mai mare pestera din Muntii Poiana Rusca este gazda concertelor muzicale anuale, care au devenit evenimente culturale unice in Europa. Aceste evenimente au fost concepute ca o intalnire a omului cu natura, cu muzica lumii si cu pestera, folosind aceasta bogatie a Judetului Timis spre bucuria a mii de perticipanti din tara si din strainatate. Pestera Romanesti, folosita ca sala de concerte, este o mare catedrala naturala, un dom urias cu acustica unica, ce ne ofera trairi emotionale de neuitat.

Frumoasa cavitate naturala de la Romanesti este sapata in masivul calcaros format in era Paleozoica in nordul Muntilor Poiana Rusca, fiind realizata de apele raurilor Farasesti si Pustinii din bazinul hidrografic Bega Poieni. Vechimea Pesterii este de 100 milioane ani. Calcarele grotei pastreaza amintirea despre vietuirea oamenilor din inceputuri, de acum 16.000 ani, care au trait, au facut focuri, au crescut copii, au vanat si apoi au coborat in locuri zise case si sate. In drumul lin de acces (4 km) se trece prin marele spectacol al toamnei aurii, anotimp bland si linistit precum oamenii de pe malurile celor doua ape alergatoare (Bega) de la Luncani si Poieni.

Concertul din anul 2018 va avea loc duminica, 28 octombrie, de la ora 13,00, iar intrarea va fi libera. Accesul se face cu trenul (gara Faget sau Margina) sau cu masina pe DN 58 – Lugoj – Deva pana in localitatea Cosava, apoi pe DJ spre Romanesti – Tomesti. Pornirea spre Pestera: din centrul localitatii Romanesti (de la Cruce). Anul acesta concertul va fi sustinut de Orchestra Filarmonicii din Arad. In program: Mozart, Haydn, Brahms, Enescu, Mendelsohn B., Ceaikovski s.a

Fotografii