Concert Romanian Chamber Orchestra - Timișoara, ediția 2021


Data și ora:
Gazdă:

Strada Mărășești 2, Timișoara, Romania

Despre

Un punct de reper pentru cultura românească, Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă patrimoniului național, un proiect unic în România, reunind 33 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.
Conceptul programului concertului care va avea loc în data de 17 august vizează reconectarea oamenilor prin muzică și oferă publicului o călătorie transformatională, trecând cu ajutorul muzicii prin diferite stadii ale percepției asupra existenței umane.
Pornind de la cele șase dansuri care alcătuiesc suita lui Béla Bartók intitulată „Dansuri Populare Românești”, scrise după o stare de depresie datorată începerii Primului Război Mondial, călătoria continuă cu lucrarea „Genesis” compusă de Oana Vardianu, în care aceasta explorează într-o viziune conceptuală proprie originile muzicii utilizând teme stilistic tradiționale.
Cele două piese reflexive intitulate „Intermezzi” op. 12 de George Enescu, generează o schimbare perceptuală potențând o stare de nesiguranță într-un cadru meditativ.
„Panicandemica” scrisă de Alin Constantin Chelărescu reprezintă vremurile actuale care l-au aruncat pe om în fața unor provocări imprevizibile, în care teama, frica și o continuă ,,stare de alertă” stăpânesc firea umană până la prima destinație. Pe parcursul opusului, tânărul compozitor introduce de asemenea o doină iar bocetul de la finalul lucrării apare ca un omagiu adus victimelor acestei călătorii pandemice.
Programul se încheie cu Simfonia nr. 40 de W. A. Mozart, lucrare în care compozitorul oscilează între întuneric și lumină, tragism și bucurie, această simfonie fiind considerată de renumitul fizician Albert Einstein drept un adevărat „apel la eternitate”.
Vă invităm în data de 17 august, de la ora 19:30, la Opera Națională din Timișoara, să audiați acest program deosebit într-o interpretare de excepție a 𝓡𝓸𝓶𝓪𝓷𝓲𝓪𝓷 𝓒𝓱𝓪𝓶𝓫𝓮𝓻 𝓞𝓻𝓬𝓱𝓮𝓼𝓽𝓻𝓪, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori recunoscuți pe plan mondial, dirijor principal al “WDR Sinfonieorchester Köln” și Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

𝓟𝓻𝓸𝓰𝓻𝓪𝓶
Béla Bartók – Dansuri populare românești
Oana Vardianu – Genesis*
George Enescu – Intermezzi op. 12
Alin Constantin Chelărescu – Panicandemica*
Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 40
*Lucrări interpretate în primă audiție absolută.

𝓓𝓲𝓻𝓲𝓳𝓸𝓻
Cristian Măcelaru
𝓒𝓸𝓷𝓬𝓮𝓻𝓽𝓶𝓪𝓲𝓼𝓽𝓻𝓾
Alexandru Tomescu
Mai multe informații puteți accesa pe site-ul: www.romanianchamebrorchestra.ro
Biletele sunt puse în vânzare la caseria Operei Naționale Române din Timișoara. Datorită normelor sanitare, gradul maxim de ocupare al sălii este de maxim 70% din capacitatea totală.
Agenția de Bilete: str. Mărășești nr. 2, 300086 Timișoara, telefon informații: 0256201286
e-mail: bileteoperatimișoara@yahoo.com
Orar duminică-vineri:
11.00 -19.00 (sâmbătă închis)
Parteneri principali: Festivalul Internațional “Vara
Magică”, Lanto Communication, Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Timișoara Convention Center.
Parteneri educaționali: Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, Clubul Rotary Opera.
Parteneri: Radio România Muzical, Consiliul Județean Sibiu, Fundația Culturală “Remember Enescu”, Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu, Hotel Boutique “Casa del Sole”, Hotel Ramada Sibiu, Hotel Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara, TM2023.
Parteneri media: TVR Timișoara, TVR 3, Radio Timișoara, Best of Timișoara
Proiect cultural realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, al Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Proiectul
cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național, a Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara.

Fotografii