COOLtura Urbană - Călătorie în lumea muzicii clasice


Data și ora:
Gazdă:
Calea Martirilor, Timișoara, Romania
Organizator:

Despre

Tymes Quartet, cel mai recent proiect lansat de Asociația Tribul Artistic, este un ansamblu de coarde derivat din Orchestra Tymes, care reunește muzicieni cu experiență din cadrul orchestrelor deja cunoscute, precum orchestra Operei Naționale Române din Timișoara și Filarmonica „Banatul”.

🎼 De la barocul muzical până la rock, Tymes Quartet, alături de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, vă invită la o călătorie în lumea muzicii clasice, sâmbătă, 23 noiembrie, începând cu ora 17:00, în Centrul de Tineret Calea Martirilor, în cadru proiectului COOLtura Urbană.

Proiectul este implementat de către Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și finanțat de către Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Desfășurarea evenimentului:

🎷Partea I: Muzica Barocului
Situată între finele secolului al XVI-lea şi mijlocul secolului al XVIII-lea, (alegând ca date convenţionale anul 1594, data reprezentării primei opere, şi anul 1759 – data morţii lui Händel), epoca Barocului se desfăşoară pe un interval întins, de la Monteverdi la Bach. La curţile regale şi în palatele princiare, muzica avea un important rol în desfăşurarea festivităţilor. Uneori viaţa de la curte a imprimat un caracter convenţional multor creaţii, căci interioarele palatelor, bogat ornamentate, au influenţat muzica printr-o melodică încărcată sau prin genuri muzicale (opera, baletul), a căror execuţie necesita un fast şi o bogată ornamentaţie.

🎷Partea II: Muzica Clasicismului
În mod curent, termenul clasic se referă la apartenenţa stilistică la epoca clasică. Spre deosebire de literatură, muzica clasică apare mai târziu şi durează mai puţin, fiind cuprinsă între 1750 şi 1827, anul morţii lui Bach şi Beethoven. Situat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, clasicismului muzical i se mai adaugă epitetul de vienez, întrucât cei mai de seamă reprezentanţi ai acestei perioade au trăit la Viena.

🎷Partea III: Muzica Romantismului
Apărut la hotarul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, curentul romantic a izbucnit ca o flacără din dezamăgirea urmărilor Revoluţiei franceze şi a revenirii absolutismului în Europa. Opunându-se artei clasice, încorsetată de canoane, romanticul a găsit un refugiu în trecutul medieval, exaltând virtuţile cavalereşti. De aceea, legenda medievală a Nibelungilor, a lui Tristan şi Isolda, Lohengrin, Tannhäuser, Parsifal au fost reluate de romantici. Adesea istoria Evului Mediu se împleteşte cu legenda. Tipic este subiectul operei Tannhäuser de Wagner, unde faptele istorice se împletesc cu mitul german şi cu tema creştină. În legendă, dominată de fantastic, artistul romantic îşi dă frâu liber năzuinţelor sale. Şi eddas-urile nordice, miturile eline, legendele populare cu universul lor de ficţiune, au furnizat numeroase teme romanticilor.

🎷 Partea IV: Muzica Moderna si Contemporana
În secolul al XX-lea, omenirea a realizat un nemaipomenit salt al civilizaţiei printr-un uluitor progres tehnic şi descoperiri ştiinţifice. Cu posibilităţi nelimitate, omul poate evolua spre bine sau spre rău, spre echilibru sau dezordine interioară. Marea explozie informaţională datorată celor patru tehnologii moderne – telefonul, televizorul, calculatorul şi satelitul – au multiple efecte asupra vieţii omului, secătuit sufleteşte de goana nesăbuită după performanţe tehnico-ştiinţifice. Treptat, ele vor schimba complet şi comunicarea între oameni. Compozitorii moderni valorifică cele mai îndrăzneţe mijloace pentru a înnoi limbajul muzical.

Fotografii