Memoriile cetăţii


Data și ora:
Gazdă:
Timișoara, Romania

Despre

De patru zile, cartierele Timișoarei vibrează sub jocuri de culoare și lumină. Cele zece instalații arhitecturale montate în cadrul proiectului Memoriile cetății au devenit adevărate puncte de interes pentru locuitorii zonelor care le găzduiesc, dar și pentru trecători.
Concert rock în stația de tramvai, teatru – în spatele stației de troleibuz, o bibliotecă de carte contemporană – sunt doar o parte din activitățile petrecute în aceste zile în diferite colțuri ale orașului. Agitație mare a fost la inaugurarea instalației de lumină realizată în Parcul Pădurice de artiștii Silvia Tripșa și Alina Popa. Sute de copii și părinți s-au jucat și s-au fotografiat în modul și au contribuit la spectacolul de lumină, aprinzând peste 2.000 de gulguțe de lumină pregătite de cercetașii de la centrul local Licos.
Unul dintre modulele cele mai atractive pentru public este cel de pe strada Mărășești, acolo unde artistul Sorina Vazelina a provocat trecătorii să transforme matematica în pictură și să dea viață unui mozaic care reprezintă o imagine-simbol pentru istoria Timișoarei. Pe măsură ce trecătorii vor interveni pe modul, pictura va prinde contur.
Săptămâna continuă cu zeci de activități pregătite de artiști și de asociațiile care au adoptat module în cartiere. Campionii României la rugby, Timișoara Saracens, vor avea un antrenament cu public chiar în Piața Soarelui, iar fotbaliștii lui ASU Politehnica vor juca tenis cu piciorul cu trecătorii din zona Calea Lipovei. Cei mici vor avea parte de spectacole de teatru pentru copii, iar pentru cei mari vor exista spectacole de teatru pentru un singur spectator, teatru cu umbre chinezești și teatru-improvizație. Spectacolele de jonglerii cu foc, concertele și atelierele de lucru vor diversifica în aceste zile paleta de activități din cartiere. Săptămâna se va încheia cu un maraton pe două roți, organizat împreună cu cei de la Verde pentru biciclete și care va reprezenta și ultima pedalare oficială din acest an. Va fi un tur care va atinge toate cele zece locuri în care sunt amplasate modulele, tur în care bicicliștii vor întâlni și vor interacționa atât cu artiștii care au realizat lucrările din cartiere, cât și cu membrii organizațiilor care au adoptat câte un modul.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara
20 septembrie
Toate cartierele : intervenții ale artiștilor și organizațiilor pe module
13:00 – 14 :00 Piața Soarelui – Expoziție foto a elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 30
15:00 – str. Mărășești – Pictură pe numere
16 :00 – 20 :00 Strada Oituz – „Arhiva activă” scoate cărțile în stradă – mini-bibliotecă publică
16:00 – 17 :00 Piața Soarelui – Oricine poate juca rugby! Sesiune de rugby touch cu părinții elevilor și schimb de pase cu trecătorii.
17 :00 Parcul Dacia – seniorii urcă pe scenă
18:00 str. Oituz – Performance Lera Kelemen
19 :00, Calea Lipovei : teatru pentru un singur spectator, 20 de reprezentații
21 :00 Piața Sinaia – Jonglerii cu foc

21 septembrie
Toate cartierele : intervenții ale artiștilor și organizațiilor pe module
14:00 Piața Sinaia – Zumba
15:00 – str. Mărășești – Pictură pe numere
16 :00 – 20 :00 Strada Oituz – „Arhiva activă” scoate cărțile în stradă – mini-bibliotecă publică
16:00 Piața Soarelui – Spectacolul elevilor din cartier
18:00 Strada Oituz – Lectură-spectacol, cu Teatrul Portabil
19:00 – 21:00 Parcul Lidia – Chităreală. Nu avem foc de tabără, dar avem chitare. Așa că, hai să cântăm împreună!
19:21 – Calea Lipovei : Cafeneaua sportivă timișoreană

22 septembrie
10:00 – 14:00 Parcul Lidia – Vânătoare de comori
12:00 Piața Sinaia – Explozie de energie – Kangoo Jumps
16 :00 – 20 :00 Strada Oituz – „Arhiva activă” scoate cărțile în stradă – mini-bibliotecă publică
17:00 – 19:00, Calea Lipovei – Lecția de istorie
17:00 – 19:00, Piața Traian – Seară Romani
18:00 , str. Mărășești – Pictură pe numere
19 :00, Calea Lipovei : teatru pentru un singur spectator, 20 de reprezentații

23 septembrie
COOLTOUR
Pentru că e ultima zi, vom face un circuit al tuturor celor zece cartiere. Și pentru că ne place mișcarea, o vom face pe două roți, într-un tur organizat împreună cu prietenii de la Verde pentru biciclete. Ne vom întâlni cu artiștii care ne vor prezenta lucrările lor și cu organizațiile care au adoptat câte un modul. Și pentru că știm că va fi un traseu provocator, o să vă întâmpinăm cu o serie de surprize: de la acrobații, teatru și personaje fantastice pe picioroange, până la o șezătoarea bunicilor și la o întâlnire cu colecția impresionantă de trofee a celor de la Timișoara Saracens. Fiți pe fază, pentru că multe dintre surprize o să le dezvăluim pe parcurs!

Fotografii