NARAȚIUNI SONORE / SONIC NARRATIVES


Data și ora:
Gazdă:

Strada Dimitrie Cantemir, Timișoara, Romania
Organizator:

Despre

30—31 Oct. Timișoara
Pe malul Begăi:
Podul Traian → Podul Eroilor, zona Iosefin
Narațiuni Sonore / Sonic Narratives este un traseu fizic și mental, care urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social.
Traseul fizic, care pornește din centrul orașului, pe malul canalului Bega către periferie, traversează un peisaj urban cu o încărcătură istorică diversă și ne induce într-o serie de incursiuni sonore și vizuale prin intermediul unor acțiuni sau intervenții artistice.
Astfel, spațiul urban devine un continuum ce amplifică experiențe cotidiene ignorate, posibilități ale imaginației, ale interacțiunii sociale sau informaționale.
Acțiunile noastre locale sunt legate într-un fel sau altul de un context global mai larg, chiar dacă uneori nu ne dăm seama sau neglijăm repercusiunile ori impactul lor.
Narațiuni Sonore / Sonic Narratives intenționează să creeze situații limită care duc la nevoia schimbării din perspectiva individuală sau a grupurilor, revoluții personale zilnice dictate de presiunea modelelor sociale, a idealurilor, situații care presupun supraviețuirea, mai degrabă decât a trăi în întregime, cultivarea nevoilor false, dictatura mărfii, impulsurile contravalente care există în cadrul unei alienări profunde.
Un ecosistem de spații, acțiuni și intervenții răspândite prin oraș, interconectate (meta)narativ, generează o situație în care spațiul fizic, imaginar și cel emoțional se întrepătrund sau se contrazic.
Proiectul reunește practicieni și profesioniști locali și internaționali, artiști care activează în domeniul artelor sonore și/sau vizuale, cu scopul de a lărgi contextul pentru producția artistică în Timișoara, folosind orașul ca platformă pentru explorare și cercetare artistică, printr-un proces ce esențializează fenomenul tranziției urbane, a memoriei și temporalității.
PARTICIPANȚI:
Abby Lee Tee (AT) & Andreea Săsăran (RO), Anca Bucur & Sergiu Nisioi (RO), Thibault Drouillon (BE), Philippe Franck aka Paradise Now (BE/FR), Fodor (AT), Tommy Lawson (FR), Roberto Paci Dalò (IT), Anamaria Pravicencu (RO), Sillyconductor (RO), " solve@coagula " (RO), Time Gates (Ben G. Fodor & Dorothee Frank), Ioana Vreme Moser (RO).
_ _ _ _
Un proiect dezvoltat de Asociația Simultan, parte a programului Timișoara 2023 – traseul Addictive Lights, finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, cu susținerea Forumului Cultural Austriac din București, având ca partener Transcultures din Belgia.
SIMULTAN.org este o inițiativă culturală fondată de artiști în 2005, care activează ca o platformă deschisă pentru proiecte și colaborări interdisciplinare, pentru cercetare și experimentări artistice. Proiectul principal al organizației este Festivalul Simultan - eveniment anual dedicat culturii audio-vizuale, precum și alte proiecte site-specific bazate pe cercetare, intervenții în spații publice, expoziții, evenimente live și ateliere.

Fotografii