Seară literară cu scriitoarea franceză Catherine Cusset


Data și ora:
Gazdă:

Bulevardul Constantin Diaconovici Loga 46, Timișoara, Romania

Despre

În contextul actual în care lumea întreagă urmărește cu sufletul la gură desfășurarea conflictului tragic de la granițele noastre, Institutul Francez din Timișoara își propune să aducă un moment de liniște în rândul pasionaților de lectură.

Împreună cu cele mai îndrăgite librare din Timișoara, cele Două Bufnițe, am pregătit o seară literară 𝑎̀ 𝑙𝑎 𝑓𝑟𝑎𝑛𝑐̧𝑎𝑖𝑠𝑒, cu Catherine Cusset invitată de onoare.  Seara va fi completată de prezența actriței Christine Cismaș, care va citi, în română, câteva fragmente din opera scriitoarei franceze.

În 2016, Catherine Cusset a fost câștigătoarea 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐨𝐧𝐜𝐨𝐮𝐫𝐭 – 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 cu romanul 𝐿’𝑎𝑢𝑡𝑟𝑒 𝑞𝑢’𝑜𝑛 𝑎𝑑𝑜𝑟𝑎𝑖𝑡, care a fost ulterior tradus în română la editura Humanitas Fiction sub titlul 𝐶𝑒𝑙𝑎̆𝑙𝑎𝑙𝑡 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒-𝑙 𝑎𝑑𝑜𝑟𝑎𝑚. De altfel, aturoarea mai are două romane traduse în limba română, 𝑃𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒𝑚𝑎 𝑙𝑢𝑖 𝐽𝑎𝑛𝑒 și 𝑈𝑛 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟 𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑙𝑢𝑐𝑖𝑡, ambele traduse la editura Leda.

𝐂𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐞 𝐂𝐔𝐒𝐒𝐄𝐓 s-a născut la Paris în 1963. A absolvit École normale supérieure și a devenit profesor agregat de filologie clasică. Și-a obținut doctoratul cu o teză despre Sade. Între 1991 și 2002 a predat literatura franceză a secolului al XVIII-lea la Yale University, apoi s-a mutat la New York, dedicându-se scrisului.
A publicat 12 romane, apărute la Editura Gallimard: 𝐿𝑎 𝑏𝑙𝑜𝑢𝑠𝑒 𝑟𝑜𝑢𝑚𝑎𝑖𝑛𝑒 (1990), 𝐸𝑛 𝑡𝑜𝑢𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑛𝑜𝑐𝑒𝑛𝑐𝑒 (1995), 𝐴̀ 𝑣𝑜𝑢𝑠 (1996), 𝐽𝑜𝑢𝑖𝑟 (1997), 𝐿𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒̀𝑚𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑐 𝐽𝑎𝑛𝑒 (1999), 𝐿𝑎 ℎ𝑎𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 f𝑎𝑚𝑖𝑙𝑙𝑒 (2001), 𝐶𝑜𝑛𝑓𝑒𝑠𝑠𝑖𝑜𝑛𝑠 𝑑’𝑢𝑛𝑒 𝑟𝑎𝑑𝑖𝑛𝑒 (2003), 𝐴𝑚𝑜𝑢𝑟𝑠 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑣𝑒𝑟𝑠𝑎𝑙𝑒𝑠 (2004), 𝑈𝑛 𝑏𝑟𝑖𝑙𝑙𝑎𝑛𝑡 𝑎𝑣𝑒𝑛𝑖𝑟 (2008), 𝐼𝑛𝑑𝑖𝑔𝑜 (2013), 𝑈𝑛𝑒 𝑒́𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑐𝑎𝑡ℎ𝑜𝑙𝑖𝑞𝑢𝑒 (2014). A obținut 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐫𝐢𝐱 𝐝𝐞𝐬 𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞𝐬 𝐄𝐋𝐋𝐄 în 2000 pentru 𝐿𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑏𝑙𝑒̀𝑚𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑐 𝐽𝑎𝑛𝑒 și 𝐏𝐫𝐢𝐱 𝐆𝐨𝐧𝐜𝐨𝐮𝐫𝐭 𝐝𝐞𝐬 𝐥𝐲𝐜𝐞́𝐞𝐧𝐬 în 2008 pentru 𝑈𝑛 𝑏𝑟𝑖𝑙𝑙𝑎𝑛𝑡 𝑎𝑣𝑒𝑛𝑖𝑟.
Romanul 𝐶𝑒𝑙𝑎̆𝑙𝑎𝑙𝑡 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒-𝑙 𝑎𝑑𝑜𝑟𝑎𝑚 (L’autre qu’on adorait, 2016; Humanitas Fiction, 2017) a fost selectat pentru premiile Goncourt, Renaudot, Fémina, Interallié, Décembre și France Culture-Télérama, ajungând pe lista scurtă la Prix Goncourt. Romanului i s-au acordat premiile 𝐋𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐆𝐨𝐧𝐜𝐨𝐮𝐫𝐭 — 𝐋𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐱 𝐫𝐨𝐮𝐦𝐚𝐢𝐧, 𝐋𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐆𝐨𝐧𝐜𝐨𝐮𝐫𝐭 — 𝐋𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐱 𝐛𝐞𝐥𝐠𝐞 și 𝐋𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐆𝐨𝐧𝐜𝐨𝐮𝐫𝐭 — 𝐋𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐢𝐱 𝐬𝐮𝐢𝐬𝐬𝐞, bucurându-se de prețuirea studenților din aceste țări și din Italia, Polonia, Serbia și Tunisia, în care a fost nominalizat.
În 2007, Catherine Cusset a primit distincția Chevalière de l’Ordre des Arts et des Lettres. Cărțile sale au fost traduse în peste 15 limbi.

Fotografii