Biserica Millennium - Timișoara


Address

Piața Romanilor 6, Timișoara 307200, Romania

Despre

Biserica Millennium, situată în Piaţa Romanilor din cartierul Fabric, este considerată cea mai mare biserică romano-catolică din Timişoara.

Biserica a fost construită între anii 1896 şi 1901, arhitectul lucrării fiind Ybl Lajos, iar constructorul Kremer József. Piatra de temelie a fost pusă la 4 octombrie 1896, în prezenţa episcopului de Cenad, Dessewffy Sándor.

Denumirea de "Millennium" a fost acordată bisericii în cinstea aniversării a 1000 de ani de la formarea statului maghiar în anul 896.

Consacrarea bisericii a avut loc la 13 octombrie 1901.

Din punct de vedere arhitectural, se remarcă elemente ale stilului neoromanic şi ale stilului neogotic. Grosimea zidurilor este cuprinsă între 1 şi 3,64 metri, clădirea fiind acoperită din exterior cu cărămidă crudă. Cupola centrală are o înălţime de 45 metri, iar cele două turnuri sunt de 65 metri. În turnul din dreapta se află capela Sfântului Anton de Padova. Marele clopot are o greutate de 2.420 kilograme.

Deasupra porţii sunt amplasate 3 statui în mărime naturală, una centrală, a Mântuitorului Iisus Hristos şi celelalte, ale Apostolilor Petru şi Pavel.

Biserica deţine o impresionantă orgă, realizată în anul 1901 de Carl Leopold Wegenstein, unul dintre cei mai renumiţi constructori de orgi din Banat.

Surse text și foto: http://www.radiotimisoara.ro/; https://timisoara.eventya.eu/

Alte sugestii

Biserica Ucraineană de Lemn „Nașterea Domnului” din Dragomirești

Biserică

Biserica Romano-Catolică "Preasfânta Inimă a lui Iisus" - Timișoara

Biserică

Bisericile de lemn din Țara Făgetului
Biserica Piariştilor - Timișoara

Biserică

Biserica Reformată „Cetate” din Timișoara

Biserică