Jimbolia, orașul cu 6 muzee


Jimbolia este un oraş din Banatul românesc cu aproximativ 10.000-12.000 locuitori. În ciuda faptului că Jimbolia este un oraş mic, acesta găzduieşte şase muzee, printre care se numără şi singurul muzeu de presă din România - 'Sever Bocu'. Mai mult, istoria oraşului este marcată de casele memoriale ale unor personalităţi importante, monumente istorice şi alte obiective turistice, care aşteaptă să fie admirate de vizitatori.

Muzeul Presei din Jimbolia

Muzeul Presei din Jimbolia a fost înfiinţat în anul 2007 de către Petre Stoica (1931-2009) poet şi publicist român care donează întreaga sa colecţie impresionantă de cărţi, ziare, publicaţii, reviste adunate le-a lungul timpului, ele constituind baza muzeului. Albina Românească (1837), Dacia Literară (1867), Universul (1884), Scânteia (1944), Renaşterea Bănăţeană (1989) sunt doar câteva publicaţii din România care pot fi citite în muzeu. 


Casa memorială Ştefan Jäger

Casa memorială 'Ştefan Jäger' a fost înfiinţată în anul 1969. Ştefan Jäger (1877-1962) a fost un pictor român de etnie germană, supranumit şi 'pictorul şvab'cunoscut pentru picturile sale care descriu istoria, viaţa şi obiceiurile şvabilor bănăţeni. 

Casa memorială a fost redeschisă după renovare pe 4 aprilie 1996 şi are în componenţa sa: atelierul de pictură, o secţie de arheologie, o sală cu imagini ale personalităţilor din Jimbolia, o cameră şvăbească, iar holul este destinat expoziţiilor temporare. Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi aici pot fi găsite, pe lângă obiecte personale ale pictorului, mai multe lucrări realizate de acesta. Pictura care iese cel mai mult în evidenţă este portretul familiei, despre care se spune că privirea celor pictaţi este îndreptată spre vizitator, din orice unghi ai privi.

Alte sugestii

Turist cu trenul, în Timiș. Vară cu fanfară și surprize la Buziaș
(Re)descoperiți frumusețile Timișului. Consiliul Județean a lansat un tur virtual interactiv
Rolul artei în vremuri tulburi
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”
Tărâmul Aventurilor