Program Banat Brunch 2022


Mâncare, prieteni și povești


Evenimentele de cultură gastronomică Banat Brunch reîncep în Timiș
 
 
Brunch, fluștuc sau doar gustare. Nu contează cum le spuneți! Experiențele complexe, care adună în jurul aromelor locale prieteni și povești, reîncep în județul Timiș din luna iunie.
 
Proiectul Banat Brunch, demarat în urmă cu doi ani în regiune, își propune dezvoltarea și promovarea turismului rural, a tradițiilor și culturii bănățeane prin intermediul gastronomiei.
Evenimentele organizate în cadrul proiectului ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentor care nu  călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, sa considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai.

Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane . Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale. 
De asemenea, evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca teaser și atracție,  cu scopul de a crea și dezvolta alternative economice pentru locuitorii din sate prin intermediul turismului sustenabil. Practic, ne dorim ca, în urma colaborării cu noi în cadrul Banat Brunch, aceștia să-și dezovolte mici oferte turistice (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale); să-și dezvolte producția de alimente și să devină potențiali furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zonele lor, sau - prin producția de artizanat și/sau meșteșuguri sub brand local – să continuie tradiția și să le promoveze la evenimentele noastre sau la magazine din regiune.

Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, să oprească pierderea diversității de soiuri locale pentru diferite produse, dar și să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească mutarea populației spre oraș sau alte țări.

Program Banat Brunch 2022

1. Sat Costeiu de Sus, comuna Margina – 30 aprilie

2. Sat Berini, comuna Sacoșul Turcesc – 07 mai

3. Sat Bulza, comuna Margina – 21 mai

4. Casa Ferch, oraș Deta – 04 iunie

5. Comuna Curtea – 11 iunie

6. Lanul de Lavanda, sat Zorani, comuna Margina– 25 iunie

7. Sat Zolt, comuna Fârdea – 02 iulie

8. Crama Agape Artă&Natură, sat Silagiu, Buziaș – 16 iulie

9. Urban Brunch Timișoara, Ronaț – 30 iulie

10. Sat Rudna, comuna Giulvăz – 06 august

11. Comuna Pietroasa – 13 august

12. Sat Duboz, comuna Nițchidorf – 20 august

13. Sat Bulza, comuna Margina – 27 august

14. Sat Românești, comuna Tomești – 03 septembrie

15. Sat Zolt, comuna Fârdea – 10 septembrie

16. Sat Costeiu de Sus, comuna Margina – 17 septembrie

17. Sat Sintești, comuna Margina – 01 octombrie

Reguli de desfășurare Banat Brunch 2022

Reguli de desfășurare Banat Brunch 2022

 

Toate activitățile se vor desfășura în exterior cu respectarea măsurilor de siguranță în vigoare. 

 

Bufetul va fi servit pe mese separate pentru a nu favoriza formarea cozii.
 
 

Mesele sau păturile vor fi puse la distanță corespunzătoare și dinainte aranjate.


 Cei care pregătesc brunch-ul vor purta manuși și vor lucra afară, nu în interior, în bucătării de vară 

Mâncarea caldă va fi servită la castron pentru grupuri de 4-6 persoane, familii sau persoane care se cunosc deja.

Unde este posibil, evenimentul va avea forma unei drumeții cu picnic. Participanții vor avea posibilitatea să se spele și să dezinfecteze pe mâini.

 

Proiectul Banat Brunch, demarat în urmă cu trei ani în județul Timiș și județele Arad și Caraș Severin, își propune dezvoltarea și promovarea turismului rural, tradițiile și cultura bănățeană prin intermediul gastronomiei.

Evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca teaser și atracție pentru a avea ocazia să creăm și să dezvoltăm alternative economice pentru locuitorii din sate prin turism sustenabil: să-și dezovolte mici oferte turistice în urma colaborării cu noi la evenimente (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale etc.); prin producție de alimente  – ca furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zona, la evenimente mici din sat sau regiune, prin vanzarea la piete locale, vanzare la evenimentele noastre etc) sau prin producție de artizanat  și/sau meșteșuguri – sub brand local, la evenimentele noastre, la magazine din regiune 

Aceste alternative au menirea să ajute la păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, să oprească pierderea diversității de soiuri locale, să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească mutarea populației spre oraș sau alte țări.

Evenimentele Banat Brunch ne permit să prezentăm satele unor vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentor care nu  călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, sa considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai.

Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane . Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale. 

Din edițiile trecute

Prezentare Banant Brunch

Alte sugestii

Timiş County Break
Tur virtual al evenimentelor din 1989 Timisoara
Vară în Metropolă
Treasure of Timișoara Fabric 2 octombrie
Treasure of Timișoara Fabric 1 octombrie