Conacul San Marco


Address

Comloșu Mare 307120, Romania

Despre

Conacul San Marco, monument istoric aflat pe teritoriul comunei Comloșu Mare, județul Timiș, a fost construit în jurul anului 1840 de către contele Nákó János.

Familia Nákó cumpărase pământurile de la Comloş în 1781, devenind moșierii localității.

Construcția cuprindea două aripi despărţite de o poartă monumentală de fier forjat, deasupra căreia se afla blazonul familiei, cioplit în piatră, o sală de teatru şi clădiri administrative, toate în vecinătatea unui parc superb, care se întindea pe nu mai puţin de zece hectare. Se consideră că parcul din jurul castelului ar fi fost chiar darul de nuntă al împăratului Franz Josef, acesta reproducând în miniatură o faimoasă grădină vieneză.

Copacii au fost plantaţi pe la începutul celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, iar din fiecare colţ al parcului pornea câte o alee spre mijlocul acestuia, unde se afla un rondou. Aleile erau acoperite cu piatră măruntă, de marmură albă.

În parcul fostului conac San Marco se află azi bustul primului ziarist profesionist al Banatului, Iulian Grozescu, născut la 20 ianuarie 1839 în Comloşu Mare.

În prezent, aripa dreaptă a conacului este sediu al primăriei, iar cealaltă aripă este proprietate privată.

Se poate vizita din exterior.

Surse text și foto: http://banatur.com/; http://turismtimis.ro/

Photo Gallery

Alte sugestii

Conacul Ottlik Péter din Izvin

Conac

Conacul Nikolici de la Rudna

Conac

Conacele din Clopodia

Conac

Conacul Mocioni din Foeni

Conac

Conacul Csekonics

Conac