Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2021


Capitală Europeană a Culturii 2021

Timișoara este un oraș atrăgător, divers, are şi o patină veche, dar şi o coloratură modernă, respiră spre vestul Europei, nu e prea întins, astfel ca vizitatorul să istovească, posedă multe spaţii verzi, care sunt în măsură să amelioreze poluarea creată de maşini şi fabrici.

Centrul oraşului, cel tradiţional, cuprins între Catedrală şi Operă/Teatru, e intim, neperturbat de maşini, tramvaie — cum era odată —, fără stridenţe, invitându-te să te plimbi prin el. Cele câteva terase şi cofetării, absolut civilizate, nu fac altceva decât să adauge acorduri fine zonei în discuţie. Din centru, printr-un culoar, aş zice, mai exact, prin strada Alba-Iulia, se ajunge în Piaţa Libertăţii, care poate fi şi o zonă de popas meditativ, mai ales când soarele nu dogoreşte, căci copaci au fost, însă nu mai sunt, dar şi un punct de pornire, fie spre zona hotelului Continental, edificiu înalt, geometric, fie spre Piaţa Unirii.

Pădurea Verde, unde oaspeţii „Capitalei Europene a Culturii” ar putea să vadă mormântul simbolic al luptătorilor anticomunişti din Munţii Banatului şi nu numai, ucişi de securitate, Muzeul Satului și gradina zoologică.
În sfârşit, în parcul de vizavi de Catedrală se află Aleea Personalităţilor. Fiecare bust reprezintă pe cineva, o existenţă trecută despre care trebuie să se facă vorbire. Se impune, de asemenea, vizitarea răbdătoare, cu explicaţii, a Muzeului Banatului, a Muzeului de Artă, a Operei şi Teatrului.

Cultura este cea care generează un sens al apartenenței României la Europa, iar diversitatea culturală este cea care ne ține împreună. "Capitală Europeană a Culturii" este un titlu care rămane pe viață, nu doar pentru un an, iar Timișoara este mândră si onorată sa îl dețină!

Alte sugestii

Povestea Măresei din Poieni, Pietroasa
Între nuferi, păsări și pești, în Rezervația Naturală Lacul Surduc
Județul Timiș se promovează la Târgul de Turism al României ROMEXPO
Februarie cu excursii virtuale în Timiș
Ianuarie, prin locuri de poveste din Banat